Namn: Stig Hansson. Dessutom ett trettiotal pseudonymer. 

Levde: 1900–1968

Bodde: Stockholm, Wien, Fidji, Mallorca, Toscana...

Gjorde: Skrev över 800 schlagers och musik till hundratals filmer.

Aktuell: Ständigt. Hans melodier sjungs vid allsångsträffar, på radio och används som signaturer.

1900. Stig Hansson föds den 11 juni. Han är son till Valborg Hansson och Axel Hansson, som båda är uppburna skådespelare vid Kungliga Dramatiska Teatern.


1911. Stigs far omkommer i en drunkningsolycka och Stig skickas till internatskolan Lundsberg för att bli en fin gosse. Stig vill inte bli en fin gosse – han vill spela piano!


1918-1920. Stig har rymt från Lundsberg och studerar nu i pianoklassen vid Stockholms Musik-konservatorium.


1920-talet. Studier vid Musikhögskolan i Weimar.    

Kommer till Berlin. Där ser han hur seriösa 

kompositörer svälter, medan schlager-kompositörerna dricker champagne. Återvänder till Sverige med målet att bli Sveriges Största Schlagerkompositör!


Arbetar som pianist på restauranger och biografer. Skriver melodier till Mosebackes sommarrevy och till Ernst Rolfs stora Oscarsrevy. Kapellmästare hos Karl Gerhard under åren 1925-1928. Skriver musiken till den första svenska ljudfilmen, Säg det i toner, 1929. 

1930-talet. Musikchef på Svensk Filmindustri. Skriver musiken till hundratals filmer. Nära samarbete med Karl Gerhard och Zarah Leander. Bosatt i Wien. Hjälper judar att fly till Sverige.


1940-talet. Operetten Zorina framförs på Stockholms-operan, vilket förstås är en fjäder i hatten för en schlager-kompositör. Köper ön Byholmen utanför Möja och startar jordgubbsodling. Lämnar landet som skatte-flykting och flyttar till Fidji.


1950-talet. Återvänder till Sverige, men får ingen fart på karriären. Hamnar så småningom på Mallorca, där han underhåller svenska turister i sitt hus i Randa.


1960-talet. År 1960 fyller han 60 år och blir hyllad. Det görs flera tv-program om och med honom inför födelse-dagen. Tröttnar på Mallorca, säljer huset och reser runt i Europa. Hamnar så småningom i Castiglione della Pescaia i Italien.


1968. Dör i Castiglione den 29 oktober 1968. Dödsorsak: Hjärtinfarkt.